Dakbedekking

Dakbedekking heb je nodig bij de bouw of verbouw van een huis, carport, tuinhuis of voor het beschermen van de houtvoorraad. Dakbedekking is dus voor diverse toepassingen inzetbaar.

Van zware sneeuwval tot felle zonnestralen, uw dakbedekking krijgt het allemaal te verduren. Om u en uw bezittingen tegen alle weersomstandigheden te beschermen is het belangrijk dat u de juiste dakbedekking uitkiest. Gelukkig zijn niet alle soorten dakbedekking geschikt voor ieder type dak, waardoor u al snel een aantal keuzes mag wegstrepen. Voor elk soort dak geven wij het juiste advies voor een passende bekleding, van bitumen tot dakpannen en van groendak tot PVC.

Het is handig om een dakdekker in te schakelen voor deskundig advies over de mogelijkheden en welke plaatsingmethode er het meest voor u geschikt is. Zij geven u het juiste advies en garantie op uw dak. Bovendien geven zij u uitgebreid advies op locatie op het gebied van dakonderhoud en eventuele dakreparaties of -vervanging.

De juiste dakbedekking voor uw plat dak

Wilt u uw dakbedekking op uw platte dak gaan vervangen? Uit welke soorten dakbedekking heeft u dan de keuze voor uw platte dak, welke materiaal is het beste en wat zijn de kosten voor de klus? U kunt er voor kiezen een laag dakbedekking ver de oude laag te laten aanbrengen wat flink in de kosten zal gaan schelen. Wij informeren u over de juiste dakbedekking voor uw platte dak in het artikelen. In dit artikel lichtten wij 3 soorten platte daken voor u uit:

  • Roofing
  • EPDM
  • Groendak

Het is belangrijk dat u goed weet waar uw dakbedekking aan moet voldoen voordat u een keuze maakt. Een erkende dakdekker kan goed advies op locatie geven over welk soort dakbedekking u voor uw platte dak het best kan kiezen. Op deze manier wordt besloten wat de beste dakbedekking op het platte dak is in uw situatie.

Roofing

Roofing, ook wel beter bekend als bitumen, is nog steeds een van de meest populaire dakbedekkingen voor platte daken. Roofing dakbedekkingis een waterdicht kunststof materiaal dat uitermate geschikt is voor platte daken.

Een plat dak heeft nogal veel te verduren in ons wisselvallige klimaat. De dakbedekking moet daarom goed bestand zijn tegen deze wisselingen in het weer. Met roofing dakbedekking heeft u een materiaal op het dak dat volledig is toegerust op de weers- en temperatuursschommelingen. Voor uw aanbouw, veranda, dakkapel, portaal, garage, carport, tuinhuis, dakgoot en caravan is dit uitstekend te gebruiken.

Als u de adviezen opvolgt, weet u zeker dat u op een verantwoorde wijze een waterdicht dak heeft aangelegd. Deze vorm van dakbedekking wordt ‘aan de rol’ geleverd, zodat u gemakkelijk banen kunt maken.

De exacte prijs van een roofing dakbedekking hangt van meerdere factoren af. De oppervlakte van het dak, het type dak en bitumen, de staat van het dak en de moeilijkheidsgraad spelen een belangrijke rol. Roofing kan je zowel lijmen als branden op het dak. Toch wordt roofing nog steeds meestal gebrand op het dak.

EPDM

EPDM is een dakbedekking van rubber en is erg in opkomst door de vele voordelen. Deze voordelen leveren een levensduur op van gemiddeld 40 jaar. EPDM dakbedekking wordt aangebracht op een plat dak door middel van lijm.

Een dakbedekking van EPDM is geheel onderhoudsvrij en het gehele jaar beloopbaar. Heeft u een oud lekkend dak of wilt u gewoon de narigheid van lekkages voor zijn? EPDM dakbedekking is de oplossing voor uw dak problemen.

EPDM dakbedekking is gemakkelijk aan te brengen: geen gedoe met een brander of losse rollen dakbedekking. U zou het eventueel zelfs eenvouding zelf aan kunnen brengen. Met de bijgeleverde Nederlandstalige handleiding kunt u stap voor stap zien wat u moet doen bij het aanbrengen van EPDM dakbedekking. EPDM dakbedekking is duurzaam, recyclebaar en een voordelige soort dakbedekking. EPDM dakbedekking staat ook wel bekend als een hightech synthetisch rubber.

Er zijn twee diktes voor EPDM dakbedekking plat dak: 1.14 mm en 1.52 mm. De dunne EPDM (1.14 mm) is wat minder sterk dan onze dikke EPDM dakfolie (1.52 mm). Het kan dus een goede investering zijn om de dikkere EPDM dakbedekking aan te schaffen, aangezien deze waarschijnlijk langer meegaat.

Groendak

Wil je een groen dak aanleggen op je bestaande woning? Een groen dak vangt water op, biedt voedsel voor insecten en kan verkoelend werken in de zomer. Platte daken die niet in de schaduw liggen, zijn de beste kandidaten voor een groen dak. Ook kruiden, bepaalde mossoorten en gras zijn goed bruikbaar op een groen dak. Wist je dat je soms subsidie kunt krijgen voor een groen dak? Kijk op de Verbeterjehuisof jouw gemeente subsidie geeft voor de aanleg van een groen dak.

Een groen dak heeft voordelen voor isolatie en voor het milieu. Je kunt een groen dak op je huis aanleggen, maar ook op een schuur, een carport of een fietsenstalling. Met een groen dak worden ze één met de rest van de tuin!

Een groen dak ziet er niet alleen leuk uit, maar heeft ook veel voordelen. Dankzij een groen dak blijft deze koel in de zomer en warm in de winter, dat kan heel wat energie besparen. Hoewel een extensief groen dak bijna onderhoudsarm is, heeft het toch een beetje onderhoud nodig. Een stevige dakbedekking is erg belangrijk als je meer wilt dan alleen wat mossen en sedum op het groen dak.

Voor het aanleggen van een intensief groen dak moet een bouwvergunning aangevraagd worden. Voor een extensief groen dak moet dat soms ook, dit is afhankelijk van de grootte en het gewicht.
Bij een licht extensief groen dak of vegetatiedak is dat niet nodig.

Ga voor meer informatie over platte daken naar de website van Leon Vos Dakwerken.

Welk soort dakbedekking past bij uw hellend dak?

Het hellend dak is veruit de populairste dakvorm. Diverse kleuren, mat/glans, formaten en vormen, voor ieder hellend dak is er wel de geschikte dakbedekking. Een hellend dak plaatsen, renoveren of herstellen? Een hellend dak kan zowel langs binnen als langs buiten geïsoleerd worden. Voor de opbouw van een hellend dak wordt vertrokken van gordingen, (geprefabriceerde) spanten of prefab dakelementen.

Voor de bedekking van een hellend dak zijn er verschillende opties. Onderstaand vindt u de meest voorkomende soorten dakbedekking voor een hellend dak:

  • Dakpannen
  • Leien dak
  • Rieten dak
  • Metalen dak

Dakpannen zijn een klassieke dakbedekking voor een hellend dak. Wil je je hellend dak een meer klassieke look geven, dan is een rieten dakbedekking zeker een mogelijkheid.

Dakpannen

Speciale dakpannen voor daken met een kleine hellingshoek, geprofileerde en vlakke dakpannen: dakpannen zijn in alle verschillende modellen leverbaar.

Ook kunnen dakpannen verticaal worden verwerkt, hiertoe vormt de verankering een essentieel onderdeel. Op het houten dak wordt een latwerk aangebracht van panlatten op de maat van de pannen, waar de pannen met een nok op rusten. Voor de steilere daken is hiervan weer de golfvormige pan afgeleid, de bekende Oude Holle, O.H. Vroeger werd in Nederland al veelvuldig gebruikgemaakt van gebakken dakpannen. Tegenwoordig worden dakpannen machinaal gemaakt.

Bij het plaatsen van dakpannen zijn er meer onderdelen nodig zijn dan alleen een dakpan. Denk bijvoorbeeld aan nokpannen, eindstukken, vogelschroten, onderdakfolie en panhaken. Ieder dakpanmodel heeft zijn eigen technische en esthetische karakteristieken. Daardoor is er voor elke dakvorm een passende dakpan. Daarnaast zijn dakpannen erg makkelijk te reinigen en zien ze er na een reiniging weer zo goed als nieuw uit!

Betonnen dakpannen zijn wat voordeliger dan keramische dakpannen en vaak ook groter van formaat. Door het grotere formaat gaat het leggen van de dakpannen relatief snel.
Een dakpan is een dakbedekking van gebakken klei of gevormde beton die geschikt is om op een hellend dak te worden toegepast.

Leien dak

Natuurleien worden al eeuwen gebruikt als een perfecte dakbedekking, ze zijn namelijk onderhoudsvriendelijk en laten weinig water door. Leien op een dak geeft vaak een mooi ouderwets, romantisch uiterlijk aan het huis. Vaak worden bestaande leien daken vervangen door weer opnieuw dit materiaal omdat ‘dat zo hoort’ of omdat de welstand dat eist.

De kleine imperfecties tussen de leien dragen alleen maar bij aan de natuurlijke uitstraling van een leien dak. Tevens gaat een natuurleien dak een leven lang mee. De levensduur van een kunstleien dak bedraagt jaar.

Een leien dak aanleggen is niet een dagelijkse klus die vaak voorkomt. Leidekkers zijn specialisten in het leggen van leien daken en de prijs van een leien dak is dan ook niet erg goedkoop. Leien dakbedekking van kunststof is een van de meest betrouwbare vormen. Echter het nadeel van deze leien dakpannen is dat ze wat slechter tegen de Nederlandse weersinvloeden kunnen. Als u schade heeft aan uw leien dak dan is hetook het verstandigst om een leidekker in te huren. Leidekkers zijn namelijk de specialisten om leien daken te herstellen van bijvoorbeeld een stormschade.

Rieten dak

Verliefd worden op het rieten dak is niet moeilijk, het is een plaatje om naar te kijken. Karakteristieke boerderijen maar ook prachtige villa’s zijn voorzien van de mooiste rieten daken. Dit maakt dat het rieten dak weer steeds vaker in het straatbeeld opduikt.

Het authentieke rieten dak gaat gemiddeld 40 levensjaren mee maar dit kan erg variëren, afhankelijk van onder andere de onderstaande punten: Zijn alle omstandigheden gunstig, dan kan het rieten dak zelfs een levensduur van 50 jaar behalen. Liever af en toe een klein bedrag kwijt aan onderhoud dan nog een keer de hele investering te moeten doen om het rieten dak te vervangen? Onderhoud aan het rieten dak is eens in de 5 jaar aan te raden. Wel wordt de dakconstructie zwaarder, zijn vogels gek op mos wat slijtage aan het riet kan veroorzaken en gaat uw rieten dak er onverzorgd uitzien.

De keuze voor een rieten dak is een keuze voor duurzaam natuurlijk materiaal met een authentiek karakter. Een rieten dak is dan ook de ideale toevoeging aan energiezuinige huizen. Zelfs huizen die passief gebouwd worden, kunnen perfect een rieten dak krijgen.

Er wordt een aantal wettelijke eisen gesteld aan een rieten dak. Om aan de brandveiligheidseisen te voldoen, worden bijna alle nieuwe rieten daken op een dichte onderconstructie geschroefd. Oude rieten daken hebben veelal een open constructie. Een rieten dak op een dichte onderconstructie heeft als voordeel dat het brandveiliger is en beter isoleert. Een rieten dak op een dichte onderconstructie heeft een isolatiewaarde van 1,35 Rc, waarmee ook wordt voldaan aan het bouwbesluit voor bestaande woningen.

Dakbedekkingen

Metalen dak

We zien een metalen dakbedekking onder andere terug op kerktorens, maar aan de andere kant ook op grote hallen waarvoor we gebruik maken van grote platen. Metalen profielplaten hebben erg veel voordelen: ze zijn niet alleen voordelig, maar bovendien ook veel lichter van gewicht en dus sneller te monteren.
Bij de metalen daken onderscheiden we vier soorten: de dakpanplaten, de zinken, koperen en aluminium daken.

Een dak met dakpanplaten is opgebouwd uit metalen panelen ter grootte van meerdere dakpannen. Daarnaast kunt u voor een dakbedekking van metaal gebruik maken van bijvoorbeeld koper, een van de meest duurzame metalen. Als alternatief kunt u gebruik maken van lood voor de metalen dakbedekking, al zien we ook dat in Nederland maar weinig.
Verder kunt u voor een metalen dakbedekking gebruik maken van staal, roestvast staal of aluminium.

Het is de zinkdikte die samen met de plaatselijke situatie en de dakhelling bepaalt wat de levensduur van een dergelijke metalen dakbedekking zal zijn.

Ontvang premies voor uw nieuwe dak!

Om het isoleren van daken te stimuleren kan je via de netbeheerder enkele interessante premies ontvangen. Je krijgt bijvoorbeeld hogere premies en bij woningen ouder dan 10 jaar betaal je bovendien ook maar 6% BTW op materialen + werkuren. Mocht je toch twijfelen, dan kan je altijd contact opnemen met je lokaal gemeentebestuur voor meer info omtrent lokale premies.

Voor het isoleren van je dak, kan je via je netbeheerder dak premies krijgen als je voldoet aan de voorwaarden. Vanaf 2019 zijn er verscheidene dakpremies en andere fondsen waardoor je een (groot) deel van de kosten van dakwerken kan terugkrijgen. Ook de isolatiematerialen, prijzen en premies komen aan bod.

Wil je premies aanvragen voor een nieuw dak of het isoleren van een bestaand dak, dan is het belangrijk de juiste vakman te kiezen. Let op: Eerst werken uitvoeren, daarna premies aanvragen! De aanvraag voor de dakwerken premies moet uiterlijk twaalf maanden na de datum die op de eindfactuur vermeld staat ingediend zijn. Alle voorwaarden voor deze dakwerken premies worden op het aanvraagformulier vermeld, inclusief de lijst van documenten die overlegd moeten worden bij de aanvraag.

Profiteer van een verlaagde BTW!

De btw voor een dakdekker is 21%, maar wanneer je je woning isoleert én deze hierdoor energiezuiniger wordt, profiteer je van een verlaagde btw voor de dakdekker. In sommige gevallen profiteer je wel van het verlaagde tarief van 9% btw voor een dakdekker.

Wanneer je een dakdekker inschakelt, wordt de btw altijd doorberekend aan jou als klant. Je zult zien dat de btw duidelijk op de factuur is aangegeven. Op de factuur zie je dan ook dat daar 21% btw gerekend is. Wat zijn de voorwaarden om ook in 2019 en 2020 nog voor het laag btw tarief in aanmerking te komen? Wanneer je je woning laat isoleren en deze energiezuiniger wordt dankzij de dakwerkzaamheden, hoef je slechts 9% btw te betalen. Je ziet dan het hoge en het lage BTW tarief op de rekening staan.